A
bulgur és a kuszkusz két népszerű gabonaféle, amelyek gyakran használtak a
közel-keleti és észak-afrikai konyhában. Habár hasonlóak, mindkettőnek
megvannak a saját jellegzetességei és felhasználási módjai. A bulgur egy
félkész termék, amelyet durumbúza őrölése és párolása után kapnak. Általában
hagyományosan törökök között ismert, de a világ számos más részén is kedvelt.
Jellegzetes rizsszerű szemcséivel és enyhén diós ízével remek alapanyaga
lehet salátáknak, köreteknek vagy akár köretnek. A kuszkusz pedig apró
búzaszemekből készül, amelyeket gőzölnek és dörzsölnek, majd hagynak
száradni. Ezután általában forró vízzel felöntik, majd egy ideig állni
hagyják, hogy megdagadjon. Sok esetben ízesítik is pl. gyümölcsökkel,
zöldségekkel vagy fűszerekkel. Kiváló választás lehet húsok mellé vagy akár
desszertként is. Mindkét gabona könnyen elkészíthető és egészséges
alapanyagokat jelentenek az étrendünkben. Míg a bulgur inkább rizs helyett
használható, addig a kuszkusz sokféle ételben megtalálható. Kísérletezzetek
bátran mindkettővel az otthoni konyhában és fedezzétek fel az ízek gazdag
világát!