A burgonya az egyik legnépszerűbb és
legelterjedtebb zöldségfajta a világon, és számos különböző fajtája létezik.
Az eltérő fajták különböző méretűek, formájúak és színűek lehetnek, valamint
eltérő ízűek és textúrájúak. Az egyik legismertebb burgonyafajta a russet
burgonya, melynek hosszúkás alakja és durva héja van. Ez a fajta általában jó
sütéshez vagy püré készítéséhez használják, mivel könnyen megsül és jól
tisztítható. A másik népszerű burgonyafajta a red bliss burgonya, melynek
vörös héja és sárga húsú belseje van. Ez a fajta általában salátákhoz vagy
párolt ételekhez ajánlott, mivel jól tartja formáját és textúráját. A
fingerling burgonya egy kis méretű, hosszúkás alakú fajta, melynek sárga vagy
lila héja van. Ez a burgonyafajta általában grillezve vagy sült formában
kerül felhasználásra. Összességében a burgonya számos különböző fajtája közül
választhatunk attól függően, hogy milyen ételt szeretnénk elkészíteni. Fontos
figyelembe venni a fajták textúráját, ízét és felhasználását ahhoz, hogy az
elkészült étel ízletes és tökéletes legyen.