Az
Epedièta név hallatán talán kevesen tudják, miről is van szó pontosan. Ez egy
olyan jelenség, amely a gasztronómiában és az étkezésben fontos szerepet
játszik, de mégis kevéssé ismert. A lényege, hogy az ízek és az ételek
egyszerre párban kerülnek tálalásra, hogy azok egymást kiegészítve fogyasztva
még jobb ízélményt nyújtsanak. Az Epedièta koncepciója alapvetően három
lépésből áll: az első lépésben egy könnyebb, friss étel kerül felszolgálásra,
amely serkenti az étvágyat és felkészíti a szervezetet az előttünk álló
fogásokra. Ez lehet például egy friss saláta vagy gyümölcssaláta. A második
lépésben következik egy erősebb ízű fogás, amely az előző ételhez tökéletesen
illeszkedik, és harmonikusan egészíti ki azt. Ez lehet egy fűszeresebb húsétel
vagy tésztafogás. Végül pedig a harmadik lépésben érkezik a desszert, amely
záróakkordként fejezi be az étkezést. Ez lehet valamilyen édes sütemény vagy
gyümölcsdesszert. Az Epedièta elnevezése a francia konyhából származik, de
mára már számos országban elterjedt és kedvelt módszer lett az éttermekben és
otthoni környezetben egyaránt. A lényege, hogy az ízek játéka során minden
fogás újabb élményt nyújtson, és összességében harmonikus étkezést
biztosítson. Összességében az Epedièta tehát egy olyan gasztronómiai elv,
amely a különböző ízek összehangolását célozza meg annak érdekében, hogy az
étkezés teljes élmény legyen. Érdemes kipróbálni ezt a módszert akár otthon
is, hogy még gazdagabbá tegyük az étkezéseinket és új ízeket fedezhessünk
fel.