Az eper egy finom és népszerű
gyümölcs, de sajnos különböző betegségek támadhatják meg a növényt, ami
csökkentheti a termés mennyiségét és minőségét. Fontos tehát ismerni ezeket a
betegségeket, hogy időben fel lehessen ellenük lépni. Az egyik leggyakoribb
eperbetegség a szürkepenész, melyet a Botrytis cinerea nevű gomba okoz. Ez a
betegség általában nedves időjárás esetén terjed, és elsősorban az érett
bogyókat támadja meg. A fertőzött gyümölcsök elszürkülnek, penészesednek, és
rothadásnak indulnak. A szürkepenész ellen permetezéssel lehet védekezni. Egy
másik gyakori probléma az eperrozsda, amelyet a Pucciniastrum americanum
gomba okoz. Ennek a betegségnek a jelei a leveleken megjelenő narancssárga
pöttyök, amelyek később sárgásbarna lesznek. A levelek elszáradnak és
lehullanak, ami csökkenti a növény fotoszintézisét. Az eperrozsda ellen
szintén permetezéssel lehet védekezni. Egy másik fontos betegség az
epergyökér-rothadás, amit különböző gombafajok okozhatnak. Ennek a
betegségnek a jelei a növény hervadó levelei, elhaló hajtások és rohadó
gyökerek. Az epergyökér-rothadás ellen fontos a jó vízelvezetésű talaj és a
megfelelő tápanyagellátás. Összességében fontos figyelni az eper növényét,
hogy időben fel lehessen ismerni és kezelni az esetleges betegségeket.
Rendszeres permetezés, jó vízelvezetésű talaj és megfelelő tápanyagellátás
segíthet abban, hogy egészséges és termékeny epret szüretelhessünk a
kertünkben.