Glutén Jelentése

 A
glutén egy fehérje, amely természetes módon megtalálható gabonafélékben,
például búzában, árpában és rozsban. Ennek a fehérjének az emésztése nehéz
lehet bizonyos emberek számára, például azok számára, akik szenvednek a
cöliákia nevű autoimmun betegségben. 1. Mi is pontosan a glutén? A glutén két
fehérjéből áll: a gliadint és a glutenint. Ezek az összetevők felelősek a
gabonafélék rugalmasságáért és tapadóképességéért. 2. Ki érintett a glutén
intoleranciában? Azok az emberek, akik cöliákiásak, azaz nem tolerálják a
glutént, mivel az immunrendszerük reakcióba lép rá. Emellett vannak olyan
emberek is, akik érzékenyek a gluténre, de nem rendelkeznek
cöliákia-diagnózissal. 3. Milyen tüneteket okozhat a glutén intolerancia?
Azok számára, akik nem tolerálják ezt a fehérjét, számos tünet jelentkezhet,
mint például hasi fájdalom, puffadás, hasmenés vagy émelygés. 4. Milyen
ételeket kell kerülniük az érintetteknek? Az érintetteknek fontos elkerülniük
a búza-, árpa- és rozstartalmú ételeket. Fontos figyelmet fordítaniuk az
étiketten található összetevőkre is. 5. Mit kell tudni a gluténmentes
étrendről? A gluténmentes étrend kizárja ezeket a gabonaféléket és
helyettesíti őket más alternatívakkal, mint pl. rizs-, kukorica- vagy
hajdinaliszt. Összességében fontos tudni, hogy a glutén nem mindenki számára
problémát jelent, de azoknak, akik érzékenyek vagy intoleránsak rá, fontos
odafigyelniük az étrendjükre és gondosan elkerülniük ezt a fehérjét
tartalmazó ételeket. Ha valaki úgy érzi, hogy ez lehetne rá jellemző
probléma, javasolt orvoshoz fordulni és szakember segítségét kérni egy
megfelelő diéta kialakításához.