Gomba Tartósítása

 A
gombák nagy népszerűségnek örvendenek a konyhában, hiszen rendkívül
sokoldalúak és finomak. Azonban gyorsan romló természetük miatt fontos, hogy
megfelelően tartósítsuk őket, ha hosszabb ideig szeretnénk tárolni. Az egyik
legegyszerűbb módja a gombák tartósításának az egyszerű fagyasztás. Ehhez
először mossuk meg és vágjuk fel őket, majd szárítsuk meg alaposan. Ezt
követően tegyük őket zacskóba vagy dobozba, majd helyezzük őket a
fagyasztóba. Így akár több hónapig is eltarthatják frissességüket. Ha inkább
konzerválni szeretnénk a gombákat, akkor érdemes savas folyadékba tenni őket.
Ehhez először pároljuk meg a gombákat, majd tegyük üvegekbe és öntsünk rájuk
ecetes lében párolt gombákra forralt ecetsavas folyadékot. Végül szorosan
zárjuk le az üvegeket és tegyük őket hűvös, sötét helyre. Egy másik módszer a
gombák szárítása. Ehhez vékony szeletekre vágjuk és egy sütőpapírral bélelt
tepsire terítjük őket. A tepsit tegyük hagyjunk kinyitva egy sötét, meleg
helyen pár napig, amíg teljesen kiszáradnak. Ezután tárolhatjuk száraz és
légmentesen zárható tartályban. Fontos még megemlíteni a savanyítást is,
amely során ecettel vagy citromlével tartósíthatjuk a gombákat. Ehhez először
pácoljuk be őket az ecetes vagy citromos lébe, majd tegyük üvegekbe és zárjuk
le őket. Így hűtőben hosszú ideig eltarthatók maradnak. Összességében tehát
többféle módon is lehet tartósítani a gombákat, attól függően, hogy milyen
módon szeretnénk tárolni és felhasználni őket később. Fontos azonban mindig
figyelni a higiéniai szabályokra és szakmai útmutatásokra, hogy biztonságos
legyen az elkészített tartósított termékünk.Így garantálhatjuk, hogy mindig
friss és ízletes gombákhoz jussunk bármikor is szeretnénk!