Kefir Készítés

 A
kefir egy fermentált tejtermék, amelynek számos egészségügyi előnye van,
például segíthet a bélrendszer egészségének fenntartásában és erősítheti az
immunrendszert. Ha szeretnéd otthon elkészíteni ezt az ízletes italt, akkor
néhány egyszerű lépést kell követned. Először is szükséged lesz kefirgombára,
amelyet legjobb valakitől kérni, aki már rendelkezik vele. A kefirgomba egy
élő organizmus, amely felelős a tej fermentálásáért és a kefir
elkészítéséért. A következő lépésben egy üvegedénybe helyezd el a kefirgombát
és önts rá friss tejet. Fontos, hogy csak pasztörizált vagy ultra-szűrt tejet
használj, mivel a nyers tej gátolhatja a kefir fermentálódását. Takard le az
üvegedényt laza fedéllel vagy konyharuhával, hogy a kefir tudjon
„lélegezni”. Hagyd állni szobahőmérsékleten legalább 24 órán át.
Minél hosszabb ideig hagyod fermentálni, annál savanyúbb lesz az íze. Miután
letelt a 24 óra, szűrd le a kefirt egy szitán vagy sajtszövön keresztül. A
kefirgomba újrahasználható, így tedd vissza az üvegedénybe és ismételd meg az
egész folyamatot. A kész kefirt tárold hűtőszekrényben, és fogyaszd el néhány
napon belül. A friss, házi készítésű kefir nemcsak finom és egészséges, de
sokkal gazdagabb probiotikumokban is, mint a boltban vásárolt változatok. Így
tehát próbáld ki otthoni kefirkészítést és élvezd az egészséges ital jótékony
hatásait!