A
köles egy egészséges és tápláló gabona, amelyet érdemes beilleszteni az
étrendünkbe. Sokan azonban nem tudják, hogyan kell elkészíteni, vagy
egyszerűen nincs ötletük a köles főzésére. Az első lépés a köles megfelelő
előkészítése. Mossuk át alaposan hideg víz alatt, hogy eltávolítsuk a levet
és a szennyeződéseket. Ezután szűrjük le, majd tegyük egy lábasba. Adjunk
hozzá kétszer annyi vizet, mint amennyi kölest használunk (pl. ha 1 csésze
kölest főzünk, akkor 2 csésze vizet használunk). Ízlés szerint tehetünk hozzá
egy kevés sót is. Forraljuk fel a vizet, majd fedjük le a lábast, és vegyük
vissza a hőfokot alacsonyra. Hagyjuk rotyogni körülbelül 15-20 percig, vagy
amíg a köles megpuhul és felszívja a vizet. Ha szükséges, adjunk hozzá még
vizet főzés közben. Ha már puha és kész, kapcsoljuk ki a tűzhelyet, és
hagyjuk állni néhány percig. Végül keverjük össze egy villával vagy kanállal,
hogy levegős legyen. A kölest kedvünkre ízesíthetjük fűszerekkel,
zöldségekkel vagy akár gyümölccsel is. Használhatjuk salátákhoz, reggelikhez
vagy mellékhelyiségnek is. Összességében a köles főzése egyszerű és gyors
folyamat, valamint sokféleképpen variálható az ízlésünknek megfelelően.
Próbáljon ki új recepteket és élvezze ennek az egészséges gabonának az
előnyeit!