Biztosan mindannyian hallottunk már
arról, hogy a dió rendkívül egészséges és tápláló élelmiszer. De vajon mennyi
diót érdemes naponta fogyasztani ahhoz, hogy kihasználjuk az egészségügyi
előnyeit? Először is fontos tudnunk, hogy a dió tele van zsírokkal és
kalóriákkal. Egy marék dió elfogyasztása akár 200 kalóriát is jelenthet, így
fontos, hogy mértékletesen fogyasszuk. Ideális esetben napi 30-60 gramm dió
bevitelét javasolják a szakemberek. Azonban miért is érdemes diót
fogyasztanunk? A dió gazdag omega-3 zsírsavakban, rostokban, fehérjékben és
vitaminokban. Ezek az összetevők segíthetnek csökkenteni a szívbetegségek, a
magas koleszterinszint és a rák kialakulásának kockázatát. Emellett
elősegítik az agyműködést és javítják a bőr és haj egészségét is. Ha
szeretnénk beiktatni a diót az étrendünkbe, akkor érdemes figyelni arra is,
hogy ne sózott vagy cukrozott változatot vásároljunk. A legjobb az egyszerű,
természetes diófélék fogyasztása. Összességében tehát elmondható, hogy a dió
fogyasztása rendkívül hasznos lehet az egészségünk szempontjából. Fontos
azonban mértékletesség és figyelem, hogy ne vigyük túlzásba a napi bevitelt.
Napi 30-60 gramm dió elfogyasztása elegendő lehet ahhoz, hogy kihasználjuk
ennek az egészséges csonthéjasnak az előnyeit.
