A babér egy olyan
növény, amely számtalan konyhai és gyógyászati célokra használható. A
legismertebb fajta a nemes babér, melynek leveleit leggyakrabban fűszerként
használják ételek ízesítésére. Először is, fontos tudni, hogy a babérfa lassú
növekedésű növény, amely akár 10 méteres magasságot is elérhet. A levelei
sötétzöldek, bőrszerűek és enyhén csillogók. Az illatuk intenzív és
kesernyés, így már egy-két levél is elegendő lehet egy ételhez. A babérlevél
fő hatóanyaga az illóolaj, melynek antibakteriális és gyulladáscsökkentő
hatása van. Emellett segíthet emésztési problémák esetén is, valamint
szabályozza a vércukorszintet. Használata egyszerű: a babérlevelet egészben
vagy morzsolt formában adhatjuk az ételekhez. Levesekben, pörköltökben,
húsokhoz vagy akár tésztaételekhez is remekül passzol. Fontos azonban ügyelni
arra, hogy ne fogyasszunk túl nagy mennyiségben belőle, mert keserűsége erős
lehet. Összességében elmondható, hogy a nemes babér nemcsak finom ízt
kölcsönöz az ételeknek, hanem egészségünkre is pozitív hatással lehet.
Érdemes tehát beiktatni étrendünkbe ezt a sokoldalú fűszernövényt!