Öreg Almafa Metszése

  Az almafa metszése fontos feladat a
gyümölcstermesztés során, hiszen segíti a fa egészséges növekedését és
terméshozamát. Az idősebb almafák esetében különösen fontos odafigyelni a
megfelelő metszésre, hogy megőrizhessük azok egészségét és termékenységüket.
1. Az első lépés mindig az, hogy megfelelő eszközökkel felszerelkezve
kezdjünk hozzá a metszéshez. Éles metszőollóra és szakszerű vágásokra lesz
szükségünk. 2. A következő lépésben távolítsuk el az elhalt vagy beteg
ágakat, ezek csak károsíthatják a fát és gátolhatják a növekedését. 3. A
fiatal hajtásokat is érdemes visszavágni, hogy ne nőjenek túlságosan sűrűn és
ne árasszák el egymást. Így a fa energiáját az egészséges ágaknak és
gyümölcsöknek tudja majd fordítani. 4. Fontos figyelembe venni a fa alakját
is a metszés során. Az almafa ideális alakja legyen gömb alakú, így
biztosíthatjuk a megfelelő fény- és levegőellátást az egész fának. 5. Ne
feledkezzünk meg arról sem, hogy a metszett sebeket be kell kenni kerti
ragasztóval vagy speciális sebkezelő szerrel, így megelőzhetjük a betegségek
bejutását. Az öreg almafa metszése tehát nem bonyolult folyamat, ha betartjuk
ezeket az alaplépéseket. A rendszeres metszéssel biztosíthatjuk almafánk
egészségét és terméshozamát hosszú távon is. Ne féljünk tehát nekiállni, és
gondoskodni kedvenc gyümölcsfaunkról!