Pisztácia Növény

  A pisztácia növény egy kis termetű,
díszes fa, melynek terméseit – a pisztáciadiót – számos gasztronómiai és
egészségügyi előnnyel ruházzák fel. A növény eredetileg Közép-Ázsiából
származik, de mára már szinte az egész világon elterjedt. 1. Típusok: Két fő
típusa van a pisztácia növénynek, az egyik a törpepisztácia (Pistacia vera),
melynek termése a legismertebb és leggyakrabban fogyasztott pisztáciadió. A
másik típus az amerikai pisztácia (Pistacia atlantica), melynek termése kissé
kesernyésebb ízű. 2. Termesztés: A pisztácia növényt általában meleg és
száraz éghajlaton termesztik, mivel nem bírja jól a nedves körülményeket.
Fontos, hogy napos helyen legyen, és jó vízelvezetéssel rendelkező talajban
neveljük. 3. Termesztési tippek: Ha saját kertünkben szeretnénk pisztáciát
termeszteni, ügyeljünk arra, hogy rendszeresen locsoljuk meg, de ne engedjük
meglocsolni a gyökereit. Érdemes trágyázni is időszakosan, hogy megfelelő
tápanyagokhoz jusson a növény. 4. Egészségügyi előnyök: A pisztáciadió tele
van egészséges zsírokkal, fehérjékkel és rostokkal. Rendszeres fogyasztása
segíthet csökkenteni a szívbetegség kockázatát, valamint javítja a
vérzsírszinteket. 5. Felhasználás: A pisztáciamagot nyersen vagy pörkölt
formában fogyaszthatjuk snackként, de sok receptben is felhasználható például
süteményekben vagy salátákban is. Összességében a pisztácia növény nemcsak
gyönyörű dísze lehet kertünknek, hanem egészségünkre is pozitív hatást
gyakorolhat. Érdemes tehát adni neki egy esélyt a termesztésre, illetve
fogyasztásra is!