Romlott Kovász Szaga

 A
kovász egy fermentált tészta, amelyet a kenyérsütés során használnak. Azonban
előfordulhat, hogy a kovász romlik, és kellemetlen szagot áraszt. Ez
általában azért fordul elő, mert a kovász nem megfelelő körülmények között
van tárolva vagy nem megfelelően van gondozva. Az első lépés annak érdekében,
hogy elkerüljük a kovász romlását és szagát, az az, hogy biztosítsuk a
megfelelő körülményeket annak tárolásához. Fontos, hogy a kovászt
szobahőmérsékleten tartsuk és rendszeresen etessük friss liszttel és vízzel.
Ha mégis észleljük, hogy a kovász kellemetlen szagot áraszt vagy romlott,
akkor azonnal cselekednünk kell. Első lépésként távolítsuk el a felszínén
lévő rothadt részeket és ellenőrizzük, hogy nincsenek-e penészgombák jelen a
kovászon. Ezután hagyjuk ki a következő etetést és figyeljük meg, hogy
javul-e az állapota. Ha továbbra is romlott szagot áraszt, akkor lehet, hogy
újra kell kezdenünk a kovászkészítés folyamatát. Fontos tudni, hogy a kovász
romlott szaga nemcsak esztétikai problémát jelenthet, hanem befolyásolhatja
az elkészült kenyerünk ízét is. Ezért nagyon fontos odafigyelni a kovász
állapotára és gondozására annak érdekében, hogy mindig friss és finom
kenyeret süssünk vele.