A sör alkoholtartalmának kiszámítása
nem bonyolult feladat, de fontos tudni, hogy mely tényezők befolyásolják az
eredményt. Az alkoholtartalom számításánál a sűrűségmérés (vagy más néven
cukormérés) a legfontosabb lépés. Az első lépés az eredeti sűrűség (OG)
mérésének elvégzése, amely megmutatja a sörlé folyékony részében található
cukor mennyiségét. Ezt követően meg kell határozni a végleges sűrűséget (FG),
ami az erjesztés utáni maradék cukor mennyiségét mutatja. Ezeket az értékeket
beírva egy sör alkoholtartalmát (ABV) kiszámító képlet segítségével könnyen
meghatározhatjuk az ital alkoholtartalmát. Fontos tudni, hogy az
alkoholtartalom számításánál figyelembe kell venni a hőmérsékletet is, mivel
ez befolyásolhatja a mérések pontosságát. Emellett fontos lehet figyelembe
venni a készítés során használt összetevők minőségét és mennyiségét is, mivel
ezek is befolyásolhatják az eredményt. A sör alkoholtartalmának kiszámítása
tehát nem ördöngösség, de ha pontos eredményre vágyunk, érdemes odafigyelni a
mérési módszerekre és a felhasznált összetevőkre is. Ha mindezeket betartjuk,
könnyedén meghatározhatjuk kedvenc söreink alkoholtartalmát otthon is.