A
tejszín egy olyan alapvető hozzávaló, amelyet szinte minden háztartásban
megtalálunk. Angolul „cream” néven ismert, és számos különféle
formában és zsírtartalmú változatban kapható. A tejszín előállítása egyszerű
folyamat. Először is a friss tejet le kell választani a zsírrésztől, amit
aztán egy speciális eljárással homogenizálnak és pasztörizálnak. Ezt követően
a tejet centrifugálják, hogy különváljon a zsíros rész, vagyis a tejszín. A
zsírtartalom szerint lehet sima (több mint 30% zsírtartalom) vagy sűrű
(35-40% zsírtartalom) tejszín. A tejszín sokféleképpen felhasználható a
konyhában. Használhatjuk süteményekhez és desszertekhez ízesítésre és
díszítésre, levesek krémessé tételére, valamint szószokhoz és főételekhez is
hozzáadhatjuk ízesítés céljából. Emellett az édes tejszín mellett létezik
savanykás változat is, amelyet gyakran használnak főzőkrémek készítéséhez.
Összességében tehát elmondhatjuk, hogy a tejszín egy rendkívül sokoldalú és
népszerű hozzávaló a konyhában, amely számtalan étel elkészítéséhez
elengedhetetlen. Érdemes mindig egy kis tartalékot otthon tartani belőle,
hogy bármikor felhasználhassuk kedvenc receptjeinkben.