Tinktúra Készítése

 A
tinktúra készítése egy egyszerű, de hatékony módja annak, hogy kivonjuk a
gyógynövények jótékony hatásait alkoholba. A tinktúra könnyen elkészíthető
otthon is, és számos egészségügyi probléma kezelésére használható. Az első
lépés a megfelelő gyógynövény kiválasztása. Fontos, hogy csak tiszta,
minőségi növényeket használjunk a tinktúra elkészítéséhez. Szárított vagy
friss növényeket egyaránt használhatunk, attól függően, hogy épp mikor van
rájuk szükségünk. A második lépés az alkohol kiválasztása. Az általános
gyakorlat az, hogy 40-50%-os szeszszel dolgozunk, de fontos figyelembe venni,
hogy az alkohol ne legyen mérgező vagy más káros anyagokat tartalmazzon.
Miután rendelkezünk mindkét alapanyaggal, meg kell tölteni egy üveg vagy
üvegedény felét a választott gyógynövénnyel. Ezután öntsük rá az alkoholt
úgy, hogy teljesen ellepje a növényt. A harmadik lépés az üvegedény lezárása
és legalább 4-6 hétig való állni hagyása. Fontos, hogy naponta legalább
egyszer megkoccintsuk az üvegedényt, hogy az alkohol jól vegye fel a
gyógynövény jótékony hatásait. Miután letelt az idő, szűrjük le a tinktúrát
egy szitán vagy gézen keresztül egy másik üvegedénybe. Ezután tároljuk sötét
helyen és fogyasszuk a megfelelő adagban szükség esetén. Összességében a
tinktúra nagyszerű módja annak, hogy kihasználjuk a gyógynövények jótékony
hatásait egyszerűen és hatékonyan. Bár fontos betartani az elkészítés során
néhány alapszabályt, de miután elsajátítottuk ezeket, könnyedén
elkészíthetjük saját tinktúránkat otthon is.