Vaj Készítése Házi Tejből

  A vaj készítése
házi tejből egy egyszerű, de nagyon finom és egészséges módszer arra, hogy
otthonunkban is elkészíthessük a saját vajunkat. A vaj egy nagyon fontos
alapanyag a konyhában, melyet sokszor csak a boltok polcain látunk, pedig
nagyon könnyen elkészíthető saját magunk is. Először is szükségünk lesz friss
tejből készült tejszínre. Ehhez csak szükségünk van egy jó minőségű tejre,
amit hagyjunk állni pár órán át, hogy a tejszín feljöjjön a tetejére. Ezt az
úgynevezett „tejzsíros” tejet öntsük egy tálba vagy robotgépbe. A
következő lépésben kezdjük el felverni a tejszínt. Használhatunk hozzá kézi
habverőt vagy robotgépet, de lényeg, hogy addig verjük, amíg a tejszín
sűrűsödni kezd és elválik a savótól. Ez lehet néhány percig tart. Amikor már
sűrűsödött és elvált a savótól, gyengéden nyomkodjuk ki belőle a maradék
savót. Ezt követően gyúrjuk össze a vajat kézzel, hogy még jobban elváljon a
savótól. Végül formázzuk meg a vajat kívánt formára (pl. hengerekbe vagy kis
golyókká) és tároljuk hűtőben, hogy megdermedjen. Íme, így könnyedén és
egyszerűen elkészíthetjük saját házi vajunkat friss tejből! Próbálja ki Ön is
otthon!